Werknemers van de sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom gaan woensdagochtend in staking.

Zij eisen dat de directie met een beter sociaal plan over de brug komt. Philip Morris wil de fabriek uiterlijk 1 oktober sluiten. Daardoor raken 1230 werknemers hun baan kwijt.

De vakbonden hadden het bedrijf een ultimatum gesteld om alsnog tegemoet te komen aan hun eisen. Dat ultimatum is inmiddels verstreken, zonder positieve reactie van Philip Morris.

De staking begint om 06.00 uur en duurt de hele dag tot 23.30 uur, aldus de vakbonden.

Kantoor

En als er voor die tijd geen signalen komen van de directie dat er ruimte is voor een beter sociaal plan, gaat de staking zondagavond verder, zegt Jet Grimbergen, bestuurder van vakbond FNV Bondgenoten, woensdagochtend voor de poorten van de fabriek. In het hemelvaartweekeinde is de fabriek toch al gesloten.

Het kantoorpersoneel van de sigarettenfabriek, van wie velen zijn aangesloten bij vakbond De Unie, doet niet mee aan de actie.

''Tijdens een ledenvergadering van De Unie liet iedereen weten het niet eens te zijn met het sociaal plan dat de directie van Philip Morris heeft aangeboden'', zegt bestuurder Marco Vallebella van De Unie. ''Maar tijdens een stemming over deelname aan de staking kwamen we drie stemmen tekort voor de vereiste driekwart van de aanwezige leden.''

Vallebella laat weten dat er tussen de driehonderd en vierhonderd mensen op kantoor werken bij Philip Morris in Bergen op Zoom.

Toegeven

Sommige stakende werknemers van de sigarettenfabriek denken dat de strijd met de directie voor een beter sociaal plan lang gaat duren. Anderen voorspellen dat de top van het bedrijf snel zal toegeven, omdat het stilleggen van de productie het bedrijf te veel geld gaat kosten.

''Ik denk dat er snel een akkoord komt, want zowel de directie als het personeel beseft dat de huidige onzekerheid niet te lang moet duren’’, zegt de 43-jarige monteur Toine, die samen met vele honderden collega’s woensdag het werk heeft neergelegd.

Gevecht

De 53-jarige Ad denkt daar anders over. ''Dit zou wel eens een lang gevecht kunnen worden, want de directie wil voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.’’

De 44-jarige Marc legt uit dat het sociaal plan dat de directie nu aanbiedt, vergelijkbaar is met dat van een reorganisatie uit 2010. ''De ontslagvergoeding die de directie nu aanbiedt, is bruto hetzelfde, maar netto is die veel lager omdat bepaalde belastingvoordelen niet meer gelden.''

Philip Morris wil de fabriek uiterlijk 1 oktober sluiten. Daardoor raken 1230 werknemers hun baan kwijt. De sluiting is daarmee een grote klap voor de werkgelegenheid in de hele regio.