Sigarettenfabrikant Philip Morris piekert er niet over in te gaan op de eisen van de vakbonden. 

Die willen een beter sociaal plan voor de 1.230 medewerkers van de fabriek in Bergen op Zoom die hun baan verliezen omdat de fabriek dichtgaat.

Volgens Philip Morris zijn de eisen van de vakbonden ''volstrekt en aantoonbaar onacceptabel''.

De vakbonden hadden een ultimatum gesteld. Dat loopt in de nacht van dinsdag op woensdag af. Nu het bedrijf de eisen afwijst, leggen de werknemers woensdagochtend om 6.00 uur het werk neer.

Om 8.00 uur houden de vakbonden een actiebijeenkomst op het parkeerterrein van Philip Morris in Bergen op Zoom. FNV Bondgenoten-voorzitter Ellen Dekkers en CNV-voorzitter Maurice Limmen spreken de actievoerders toe. De staking duurt de hele dag, tot 23.30 uur.

Sociaal plan

De sigarettenfabrikant kondigde begin april aan de fabriek in Bergen op Zoom uiterlijk 1 oktober te sluiten. De bonden willen een goed sociaal plan voor de medewerkers die hun baan dan verliezen. Het sluiten van de fabriek heeft in de hele regio grote gevolgen voor de werkgelegenheid.

Philip Morris zegt in een reactie al heel veel te doen aan een goede regeling en begeleiding van medewerkers naar ander werk. ''Onze voorstellen zijn al beter dan gemiddeld in Nederland'', zegt een woordvoerder, die de eisen van de vakbonden ''buiten proporties'' noemt.

De acties zullen volgens het bedrijf ''niet leiden tot een verbetering van het voorstel, maar wél tot meer vertraging en onzekerheid voor werknemers''.

Overzicht: stakingen in 2014'Actiebereidheid onder werknemers stijgt'