De energielabels op witgoed zorgen voor verwarring en zijn ook niet altijd accuraat. Dat constateert de Consumentenbond dinsdag op basis van eigen onderzoek.

''De rangorde die aangeeft hoe zuinig een apparaat is, zet consumenten op het verkeerde been; een A+label kan net zo energiezuinig zijn als een A+++'', schrijft de belangenorganisatie, die het tijd vindt voor een herziening van het stelsel.

''Witgoed is de laatste jaren steeds zuiniger geworden maar de labeling is niet met die ontwikkeling meegegaan.''

Voor het onderzoek werden de energielabels en het energieverbruik van koelvriesapparatuur, vaatwassers, wasdrogers en wasmachines bekeken.

Categorie

De letters D (minst zuinig) tot en met A+++ (meest zuinig) geven aan hoeveel energie een apparaat verbruikt. De vele A-categorieën, A, A+, A++ en A+++, zorgen volgens de Consumentenbond voor verwarring.

''Bij koelvrieskasten is A+ het minst zuinige label dat nog uitgebracht mag worden, en per 1 juli is dat bij wasmachines en vaatwassers ook het geval", aldus de organisatie.

"Maar de categorieën A (zonder +), B, C en D die ook op de stickers staan, suggereren ten onrechte dat er minder energiezuinige apparaten zijn dan A+."

A-labels

Ook het kabinet vindt dat de energielabels voor de consument duidelijker moeten worden. "We willen geen wildgroei aan A-labels, maar één A-categorie voor de meest zuinige apparaten. Dit willen we Europees regelen, dat is belangrijk voor het gelijke speelveld in de sector. We hopen daar eind 2015 duidelijkheid over te krijgen'', aldus minister Henk Kamp (Economische Zaken) in een reactie.