Zes middelgrote Nederlandse ziekenhuizen lopen vele miljoenen euro's aan compensaties mis voor bouwkosten uit het verleden. 

Zij verloren afgelopen week hierover een serie rechtszaken tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), bevestigen betrokken partijen dinsdag tegenover zakenzender RTL Z.

De rechtszaken kwamen voort uit de invoering van een nieuw bekostigingssysteem voor ziekenhuizen dat volgend jaar ingaat.

Om te voorkomen dat de instellingen hierdoor in financiële problemen komen, mochten ziekenhuizen sommige kosten die zij in het verleden voor bouwprojecten hadden gemaakt van het ministerie van Volksgezondheid versneld afschrijven.

Meer aanspraak 

De overheid moest het budget echter oprekken van 160 tot ruim 600 miljoen euro toen bleek dat ziekenhuizen meer aanspraak maakten op de regeling dan verwacht. Desondanks kreeg een aantal aanvragers bij toezichthouder NZa een afwijzing.

Het ging om Ziekenhuisgroep Twente in Almelo, het Lucas Andreas in Amsterdam, het Bronovo in Den Haag, Nij Smellinghe in Drachten, het Röpcke Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp en het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven.

De zeven ziekenhuizen stapten hierop naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Deze rechtbank verklaarde zes van de zeven beroepen eerder deze maand ongegrond. De zaak van Ziekenhuisgroep Twente loopt nog.

''De rechter vindt met ons dat wij rekening moeten houden met het beschikbare budget en ervoor moeten waken dat de regeling niet te complex en dus onuitvoerbaar wordt'', reageerde een NZa-woordvoerster bij RTL Z.