Nederlandse voedselproducenten moeten de levering van belangrijke grondstoffen zeker stellen om dreigende schaarste te voorkomen. 

Dat stellen onderzoekers van KPMG in een rapport, dat samen met onder meer de brancheorganisaties van de levensmiddelenindustrie en Natuur & Milieu is opgesteld.

Doordat de wereldbevolking steeds rijker wordt, stijgt de vraag naar voedsel en komen ecosystemen steeds verder onder druk te staan. Zo worden er steeds meer bossen gekapt en worden de zeeën leeggevist om bijvoorbeeld aan de vraag naar belangrijke voedingsgrondstoffen als soja, visolie en suiker te kunnen voldoen.

''Veel van deze grondstoffen zijn nodig voor producten die de consument dagelijks koopt in de supermarkt'', aldus de onderzoekers.

Om ervoor te zorgen dat de grondstoffen voor een betaalbare prijs beschikbaar blijven moeten producenten ''voorsorteren'' op toekomstige ontwikkelingen. Bedrijven kunnen dit doen door over te stappen op betere landbouw- en visserijpraktijken, te investeren in productinnovatie en verantwoorde alternatieve grondstoffen te gebruiken.

Training

De onderzoekers wijzen erop dat sojaboeren in India met de juiste training hun oogsten met de helft kunnen opvoeren. Het potentieel aan visolie kan ''aanmerkelijk'' worden vergroot door aan boord van vissersboten de olie ook te winnen uit restproducten die nu weer overboord gaan.

Verder kan de alternatieve zoetstof stevia een vervanger zijn voor biet- of rietsuiker.

Bedrijven kunnen ook winst boeken door meer samen te werken bij duurzame inkoop. Daarnaast zouden ze beter in kaart moeten brengen welke grondstoffen van strategisch belang voor ze zijn.