Voormalig ING-topman Jan Hommen wordt de nieuwe topman van KPMG. Dat maakt de accountantsreus maandag bekend.

De benoeming is onder voorbehoud van goedkeuring door toezichthouder AFM. De 71-jarige Hommen was sinds twee maanden als adviseur verbonden aan KPMG en wordt nu bestuursvoorzitter.

Zijn aanstelling geldt voor een periode van vier jaar. Mocht er in de tussentijd een geschikte opvolger gevonden worden, kan zijn termijn eerder beëindigd worden.

Hommen volgt de afgetreden bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen op. Van Breukelen stapte twee weken geleden op nadat hij in opspraak was geraakt. Hij zou de drijvende kracht zijn geweest achter een omstreden beleggingsclub van topmanagers bij KPMG.

Ook het bedrijf zelf kwam regelmatig negatief in de publiciteit. Het kantoor trof vorig jaar een schikking met het Openbaar Ministerie over een omkopingsaffaire bij Ballast Nedam. Vorige maand werd bekend dat het bedrijf mogelijk belastingfraude heeft gepleegd bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor in Amstelveen.  

Ervaring

KPMG is blij met de benoeming van Hommen, laat het bedrijf in een persverklaring weten. "Hij heeft uitgebreide ervaring in het leiden van complexe organisaties. Zijn niet-aflatende focus op kwaliteit en integriteit heeft tot duurzame prestatieverbeteringen van deze ondernemingen geleid."

Hommen zelf laat weten zin te hebben in zijn nieuwe baan. "Wij zullen er alles aan doen om met vakkundige en gemotiveerde partners, directors en medewerkers KPMG terug te brengen naar de absolute top in Nederland."

Hommen nam in 2005 afscheid als financieel directeur van Philips. In 2009 ging hij fulltime aan de slag als bestuursvoorzitter bij ING. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) verkoos Hommen in 2013 tot topman van het jaar.

Nieuwe bestuurders

De raad van bestuur van KPMG wordt verder opgeschud door het vertrek van twee bestuurders. Martine Frijlink, die nog geen jaar in de raad van bestuur zat, heeft besloten terug te treden. Ook Wouter van de Bunt, die nog geen twee maanden in het bestuur zat, keert niet terug. Rob Fijneman en Andrew Cranston zijn hun vervangers.

Lees ook: Beleggers verkiezen Jan Hommen tot topman van het jaar