Het Europese toezicht op banken gaat de sector naast een forse rekening ook substantiële baten opleveren, in de vorm van lagere rentelasten. Dat zei hoofd toezicht van De Nederlandsche Bank Jan Sijbrand maandag.

De bankenunie, waarbij het toezicht en de afwikkeling van slechte banken niet meer nationaal ligt, zorgt voor 'vertrouwen en rust', aldus Sijbrand.

Hierdoor zijn de banken minder geld kwijt aan de financiële markten voor hun kapitaal, verwacht hij.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maakte vrijdag bekend dat de banken de Nederlandse kosten voor het toezicht voortaan zelf moeten ophoesten. De Europese Centrale Bank publiceert binnenkort een voorstel over de verdeling van de permanente kosten van het toezicht. Die kosten komen boven op de Nederlandse.

Kosten

De Nederlandse banken hebben regelmatig geklaagd over de stijgende kosten nu het toezicht Europees wordt. De geschatte kosten voor de Nederlandse banken ligt tussen de 40 en 60 miljoen euro.

Volgens Sijbrand zien zij echter ook het nut in. "Het is altijd vervelend om een factuur te krijgen", zei hij in het pand van De Nederlandsche Bank in Amsterdam. "Maar je krijgt er ook wat voor terug."

DNB en de ECB zijn momenteel druk bezig met de Asset Quality Review, waarin de kwaliteit van de bankbalansen wordt beoordeeld. Dat is een 'eindexamen' voor toetreding tot het toezicht onder leiding van de ECB per 4 november.

Ook voeren de banken een stresstest uit. In oktober krijgen de banken hun beoordeling te horen en krijgen ze indien nodig een aantal maanden om hun kapitaalpositie te versterken.