President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) blijft waakzaam voor de lage inflatie in het eurogebied. 

Dat zei hij maandag op een ECB-forum in Portugal. Draghi herhaalde dat de ECB bereid is komende maand actie te ondernemen om de lage inflatie tegen te gaan.

''We zullen niet toestaan dat de inflatie voor een te lange periode te laag blijft.'' Bij het rentebesluit van de ECB op 8 mei liet Draghi ook al doorschemeren dat de centrale bank mogelijk in juni in actie komt.

Bij een lage inflatie is er een risico dat er deflatie ontstaat. Deflatie betekent dat het prijsniveau in een economie daalt en dit kan forse schade opleveren voor de economische groei. Als prijzen dalen is het bijvoorbeeld voordelig om uitgaven uit te stellen. 

Prognose

De centrale bank wil wel eerst wachten op de prognoses voor de economische groei en inflatie die begin juni verschijnen. Welke maatregelen de ECB zou willen nemen om de lage inflatie te bestrijden, is niet duidelijk. Draghi heeft wel aangekondigd bereid te zijn tot onconventionele maatregelen.

Mogelijk kan de ECB besluiten de depositorente naar negatief terrein te verlagen. Die rente staat nu op 0 procent en als de rente in negatief terrein komt, zou dat betekenen dat banken geld moeten betalen voor het stallen van middelen bij de ECB.

Dat kan banken ertoe aanzetten meer geld uit te lenen, in plaats van op te potten, wat de inflatie kan aanjagen.

De inflatie in de eurozone bedroeg in april 0,7 procent op jaarbasis. De ECB mikt op een inflatie van bijna 2 procent. De volgende beleidsvergadering van de ECB is op 5 juni.

Liquiditeit

Ook zou de ECB extra liquiditeit in de economie kunnen pompen door obligaties op te kopen van banken. Verder kan de centrale bank goedkope leningen verstrekken aan de banken, op voorwaarde dat dit geld wordt uitgeleend aan het midden- en kleinbedrijf.

Banken zijn op dit moment niet scheutig om bedrijven te financieren, onder meer omdat de kapitaalseisen zijn aangescherpt en omdat de ECB de banken aan het doorlichten is op eventuele tegenvallers uit het verleden.

Tot nu toe heeft dat volgens Draghi niet geleid tot problemen, omdat ondernemingen ook weinig leningen aanvragen. "Maar een economisch herstel zorgt uiteindelijk voor een groeiende vraag naar krediet", zei de bankpresident. Als banken die vraag niet aankunnen, wordt het herstel volgens hem geschaad.

Financieren

Draghi zei dat de ECB op twee manieren kan financieren. Ofwel door geld aan de banken zelf te lenen, ofwel door leningen aan bedrijven over te kopen via zogeheten securisatie. Hij benadrukte wel dat het geld alleen is bedoeld als 'overbrugging', tot de banken hun balansen hebben opgeschoond.

Vooral in landen die zwaar zijn getroffen door de economische crisis, zoals Griekenland, Spanje en Portugal is het voor bedrijven moeilijk om geld te lenen.

Dit moet u weten over inflatie