Nederlanders zitten helemaal niet te wachten op een nieuwe munt. Meer dan driekwart van de kiezers wil dat Nederland de euro houdt. 

Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas.

Het Kieskompas vroeg bijna 117.000 Nederlanders wat ze vinden van de stelling: 'Nederland moet uit de euro’. 30,5 procent is het daar niet mee eens, 45,6 procent is nog stelliger: helemaal niet mee eens.

Al met al is dus 76 procent tegen een exit en voor het behoud van de euro. Ongeveer 13 procent, oftewel een op de acht kiezers, wil wel dat Nederland de eurozone verlaat. De overige 10 procent is neutraal.

Uit onderzoek van bureau Ipsos was ook al gebleken dat de meeste Nederlanders niet zomaar terug willen naar de gulden.

Chagrijnig

''Veel mensen zijn chagrijnig over de euro als symbool van Europese eenwording, maar ze worden nog chagrijniger van risico. Ze zien geen alternatief, ze hebben blijkbaar liever een slechte situatie dan onzekerheid'', zegt André Krouwel van het Kieskompas.

De vraag is daarom of Nederlanders de euro ook steunen als er wel een alternatief is. Krouwel: ''Stel dat er een harde munt kan komen met landen als Nederland, Duitsland, Zweden, Finland, Oostenrijk en misschien ook Noorwegen, onze belangrijkste afzetmarkten.

Een noordelijke euro of een noordmark, zonder Zuid-Europa. Mogelijk is dat wel een aantrekkelijk alternatief.''