Schoonmaakbedrijven Facilicom en CSU zijn nog niet van plan een bedrijfs-cao te overwegen als een akkoord tussen FNV Schoonmaak en werkgeversorganisatie OSB uitblijft. 

Er zijn 'veel aanknopingspunten' voor een gezamenlijk akkoord, en verschillende cao's zijn niet wenselijk voor werknemers, opdrachtgevers en werkgevers. Dat zeggen de twee grote schoonmaakwerkgevers vrijdag.

"Een bedrijfs-cao afsluiten is geen wijs besluit", zegt een woordvoerder van Facilicom. "We moeten dat niet willen omdat dat leidt tot concurrentie op arbeidsvoorwaarden en loon.

Dat is ook slecht voor de werknemers en de opdrachtgevers. Het is van het grootste belang voor de hele branche dat er een sectorbrede cao komt."

Sector

Ook bij CSU is er een duidelijke voorkeur voor een cao voor de hele sector. "Daar is iedereen in de branche bij gebaat", aldus een zegsman. "We zien voldoende aanknopingspunten en hopen dat er op korte termijn een akkoord komt. Over de keuze voor een andere weg als overeenstemming uitblijft, wil de woordvoerder niet speculeren. "Er kan de komende weken veel gebeuren."

Schoonmaakbedrijf ISS liet vorige week al weten dat het niet van plan is buiten de OSB om met de bond te willen onderhandelen. Ook ISS ziet perspectief voor een sectorbrede cao.

Donderdag liet Hago, een van de grootste bedrijven in Nederland, aan vakbond FNV Schoonmaak weten een bedrijfs-cao te overwegen als de OSB er niet snel met de bonden uitkomt. FNV hoopt dat andere schoonmaakbedrijven dat voorbeeld volgen.

Overzicht: stakingen in 2014'Actiebereidheid onder werknemers stijgt'