
Dit moet u weten over de Nationale Investeringsinstelling
Hoe ziet deze instelling er precies uit en waarin wordt er precies geïnvesteerd?
NU.nl legt het voor u uit:
Wat is de Nationale Investeringsinstelling?
De oprichting van de Nationale Investeringsinstelling (NII) werd op Prinsjesdag 2013 aangekondigd door het huidige kabinet. Op trad op 1 oktober in werking.
Deze instelling moet ervoor zorgen dat het voor pensioenfondsen en verzekeraars makkelijker en aantrekkelijker wordt om in Nederlandse projecten te investeren. Als er meer geld in eigen land wordt belegd, stimuleert dat de economie en worden er banen gecreëerd.
De NII is een private onderneming en investeert zelf geen geld. De twaalf deelnemers zijn Achmea, Aegon, ASR, Delta Lloyd, INKEF, MN, Nationale Nederlanden, PFZW, PGGM, PME, PMT en SNS Reaal.
Waarin wordt geïnvesteerd?
De NII zorgt voor investeringsprojecten in het mkb, woningbouw, en duurzame energie de zorg, infrastructuur en onderwijs
Het mkb heeft in Nederland grote moeite om aan krediet te komen. Banken, de grootste verstrekker van krediet, zijn sinds zij grotere kapitaalbuffers moeten aanhouden zeer terughoudend in het verstrekken van risicodragend kapitaal.
De NII moet ervoor zorgen dat mkb-leningen worden gebundeld zodat er gemakkelijk een investeerder voor gevonden kan worden.
Voor de investeringen in woningen wordt een aparte tak opgezet: de Nationale Hypotheekinstelling (NHI). Hoe dit vehikel er precies uit komt te zien is nog niet bekend. De Europese Commissie bekijkt momenteel of er geen sprake is van staatssteun. De instelling wordt ondergebracht bij de NII.
Het ministerie van Economische Zaken berekende dat er voor het energieakkoord dat vorig jaar zomer werd gesloten tussen 13 en 18 miljard euro nodig is in de periode van 2013 tot en met 2020. Om de overheidsdoelstellingen omtrent windenergie te halen is het 'essentieel' dat deze beleggers meedoen.
Om hoeveel geld gaat het?
De Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars, de zogeheten institutionele beleggers, hebben samen een totaalvermogen van 1.400 miljard euro dat zij wereldwijd beleggen. Dat is ruim twee keer zoveel als het Nederlands bruto binnenlands product.
Sinds het uitbreken van de financiële crisis kregen de verzekeraars en pensioenfondsen de kritiek dat zij te weinig investeren in Nederland. De Nederlandsche Bank berekende vorig jaar dat Nederlandse pensioenfondsen 14 procent van hun totale vermogen in eigen land investeren. Verzekeraars doen dit met met