Minister Henk Kamp van Economische Zaken is ''ongelukkig'' met de manier waarop oud-directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau zich heeft uitgelaten over eerder onderzoek van het planbureau over de euro.

Teulings zei zaterdag in De Telegraaf dat berekeningen over de voordelen van de euro naar boven zijn afgerond en met een korreltje zout genomen moeten worden.

Volgens Kamp doet hij daarmee ''geen recht aan de zorgvuldige formulering van de conclusies door het CPB, de gedegen manier van onderzoek en de onzekerheden die het CPB zelf hierbij heeft benoemd''.

Kamp heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. De minister houdt vertrouwen in het CPB, laat hij weten.

Dijsselbloem

Eerder liet minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën weten dat hij de uitspraak van Teulings "zwak" vindt.

CDA fractievoorzitter Sybrand Buma reageerde geschokt op de uitlatingen van de oud-directeur. Hij "viel van zijn stoel" na het lezen van de uitspraken.

Het CPB rekende eerder voor dat de euro Nederlanders gemiddeld een weeksalaris per jaar heeft opgeleverd. Maar in De Telegraaf zei Teulings dat de voordelen van de invoering van de munt niet zo duidelijk zijn.

Kamp wijst erop dat het planbureau zich in het onderzoek waarop Teulings doelt al genuanceerd uitliet. Het noemde ''de winst van de invoering van de euro minder duidelijk, hoogstens ongeveer een weeksalaris'', aldus de minister.

Kamp benadrukt in zijn brief aan de Kamer de onafhankelijke positie van het CPB. Er is ook veel aandacht voor het waarborgen van de kwaliteit van de publicaties. De wijze van onderzoek verrichten is ''gedegen''.