De Belastingdienst onderzoekt de mogelijkheid om de binnenkomst van aangiftes te verspreiden, om piekmomenten te voorkomen. Nu moet de aangifte voor 1 april binnen zijn.

Dat schrijft staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het huidige systeem kraakt onder de druk van alle mensen die vlak voor 1 april hun aangifte willen indienen. Dit jaar lag de site er op 30 maart een aantal uren uit.

Omdat er steeds meer belastingaangiften online worden gedaan, zal de druk op het systeem alleen maar toenemen. Wiebes wil de wijzigingen doorvoeren om de systemen en de mensen te ontzien.

"We onderzoeken hoe we het doen van aangifte kunnen verspreiden zodat de piek in maart bij de belastingtelefoon en de Belastingdienst vermindert", zegt een woordvoerster van Wiebes tegen NU.nl.

De zegsvrouw benadrukt dat de huidige deadline van 1 april niet per se verdwijnt. Er wordt onder andere gekeken of belastingplichtigen eerder of juist later dan die dag hun aangifte moeten indienen. 

De staatssecretaris zei maandag dat het huidige belastingsysteem onbeheersbaar is geworden. Het is te ingewikkeld voor burgers en bedrijven en niet uitvoerbaar voor de Belastingdienst.