Het economisch zwaar getroffen Cyprus lijkt sneller op te krabbelen dan verwacht. 

Het euroland, dat op de been wordt gehouden met miljardenleningen, boekt volgens inspecteurs van de internationale kredietverstrekkers vooruitgang in alle sectoren van de economie.

Dat zegt de Cypriotische minister Haris Georgiades van Financiën zaterdag.

De krimp van de Cypriotische economie, dat haar vierde jaar van recessie in is gegaan, zal dit jaar nog fors zijn maar minder fors dan eerder gedacht. De inspecteurs van de zogenoemde trojka (EU, ECB en IMF) verwachten nu een krimp van 4,2 procent. Eerder werd uitgegaan van 4,8 procent.

Vorig jaar ging het Cyprus ook al beter af dan verwacht. De economie kromp in 2013 met 5,4 procent, waar gerekend was op 5,6 procent.

Terugkeer

Cyprus was (vooralsnog) de laatste in het rijtje eurolanden die door hun financiële sector in de problemen kwamen. Het eiland werd vorig jaar met 10 miljard euro aan Europese noodleningen van de afgrond gered.

Een voorwaarde voor die lening is dat Cyprus een driejarig programma van ingrijpende economische hervormingen doorvoert. De voortgang daarvan wordt gecontroleerd door de trojka-inspecteurs. Hun positieve bevindingen betekenen dat Cyprus een volgend deel van de noodleningen zal worden uitgekeerd.

Omdat Cyprus het goed doet, ook volgens recente rapporten van kredietbeoordelaars Standard & Poor's en Fitch, gaan er speculaties dat het kleine euroland eerder dan eind 2015 volledig kan terugkeren op de internationale financiële markten om met staatsobligaties geld op te halen.