De werkgevers vinden de boze reactie van FNV Bondgenoten op het openbaar maken van het eindbod van de werkgevers in de schoonmaakbranche verbazingwekkend.

Het voorstel werd in de media gebracht nadat de vakbond het voorstel had afgewezen, meldt werkgeversorganisatie OSB vrijdag.

OSB stelde donderdagochtend naar eigen zeggen voor om onder leiding van een bemiddelaar verder te praten. De werkgevers zagen 'mogelijkheden' om tot overeenstemming te komen.

FNV wilde hier echter niet op ingaan, beweren de werkgevers. Daarop besloot OSB het 'eindbod' openbaar te maken 'voor haar 150 duizend schoonmakers en haar opdrachtgevers'. 

Gesprek


Volgens onderhandelaar Ron Meyer was de vakbond echter nog volop in gesprek met de bemiddelaar. "De poging was nog niet afgerond, de bemiddelaar had ook nog geen conclusie gegeven", stelt Meyer. Volgens de vakbond zoekt OSB nu gewoon een 'excuus' voor het 'stomme' onderhandelen. FNV herhaalt dat er nu een definitieve vertrouwensbreuk is. "We gaan alleen weer onderhandelen als het eindbod van tafel gaat." 

De stakingen door de schoonmakers worden vanwege het stuklopen vanaf vrijdag heviger en gericht op opdrachtgevers en schoonmakers. In de middag wordt een eerste grote partij bezocht, met het verzoek of afspraken zijn te maken over een eigen bedrijfs-cao. 

OSB noemt de acties onnodig 'nu partijen dicht bij een overeenkomst zijn'. Met wie de werkgevers dicht bij een handtekening zijn, schrijft OSB niet. CNV Vakmensen liet donderdag weten ook niet meer in gesprek te zijn met de werkgevers.