ANB Amro heeft in het eerste kwartaal van dit jaar zonder eenmalige lasten meegerekend 378 miljoen euro winst gemaakt, een kwart minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat maakt de genationaliseerde bank vrijdag bekend.

De daling kwam door de heffing die werd opgelegd vanwege de nationalisatie van SNS Reaal.

ABN AMRO moet vanwege de nationalisatie van SNS vorig jaar in totaal 200 miljoen euro betalen. In het eerste kwartaal is daarvan de eerste termijn van 67 miljoen euro voldaan.

Het onderliggende nettoresultaat, zonder het meerekenen van eenmalige lasten, verbeterde wel, van 290 naar 378 miljoen euro. Dat kwam doordat de bank meer rentebaten binnenhaalde, terwijl de kosten ongeveer hetzelfde bleven. De kosten-inkomensratio verbeterde hierdoor tot 58 procent. 

Goede start

Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm spreekt van een goede start, maar tempert de verwachtingen. Het eerste kwartaal is traditioneel het beste kwartaal van het jaar voor ABN Amro en in het vierde kwartaal moet de bankenbelasting worden betaald, waarschuwt Zalm.

ABN Amro lift mee op de herstellende Nederlands economie. "Ondanks dat het bbp in het eerste kwartaal een vertraging laat zien, voornamelijk toe te schrijven aan lager energieverbruik, laten andere indicatoren een verbetering zien", zegt Zalm.

Hij voegt er aan toe dat het nog enige tijd zal duren voordat de kredietvoorzieningen tot "meer normale niveaus" terugkeren. Die lopen achter bij de economische ontwikkelingen. Volgens de voormalige VVD-minister zijn er ook lichtpuntjes op de arbeidsmarkt met een toenemend aantal vacatures en minder ontslagaanvragen. 

Buffer

De risicogewogen kapitaalbuffer (core-tier-1-ratio) van ABN Amro verbeterde dit kwartaal tot 14,5 procent. Als de volledige Basel III-regels worden toegepast, die per 2019 ingaan, bedroeg deze kernkapitaalratio 12,9 procent, ook boven de Europese norm van negen procent. 

Bankenunie

De bank ligt op schema met het uitgebreide balansonderzoek (Asset Quality Review) van de Europese Centrale Bank. Het grootste gedeelte van de gegevens zijn aangeleverd en er worden momenteel individuele dossiers doorgenomen.   

Daarnaast bereidt ABN Amro zich voor op de stresstest die volgt op het uitgebreide onderzoek. Het is een opmaat naar de bankenunie. Voordat de ECB later dit jaar het toezicht overneemt van DNB, wil de Europese toezichthouder er zeker van zijn dat de banken niet kampen met verborgen gebreken.

Beursgang

Beleggers hebben bovendien 'veel belangstelling' voor de naderende beursgang van ABN AMRO. Dat zei financieel topman Kees van Dijkhuizen in een toelichting op de cijfers. "Sommige mensen geven zelfs aan dat ze liefst nu al zouden instappen, omdat ze denken dat het alleen maar beter zal gaan met de bank en daarvan willen profiteren." 

De geïnteresseerde investeerders moeten echter nog minimaal een jaar wachten voor ze aandelen in ABN AMRO kunnen kopen, zo stelde Van Dijkhuizen. In het voorspoedigste scenario kan de genationaliseerde bank ergens in het tweede kwartaal van 2015 terugkeren naar de beurs. Dat is echter wel afhankelijk van de resultaten van de stresstest van de ECB.