Het voorstel van de werkgevers voor een nieuwe cao in de schoonmaakbranche is "beneden alle peil". De stakingen van de schoonmakers worden dan ook geïntensiveerd.

Dat zegt tweede onderhandelaar namens FNV Bondgenoten Ron Meyer donderdag in reactie op het "eindbod"van werkgeversorganisatie OSB.

Volgens Meyer is het voorstel van de werkgevers een "naaistreek". De vakbond zegt het bod via de pers te hebben ontvangen, en niet direct van de onderhandelingspartners. "Wij hebben bewust een radiostilte gehouden, en dan doen zij dit", foetert Meyer.

"Je gaat het proces toch niet verstoren op deze manier?" De vakbonden en de werkgevers waren sinds vorige week weer met elkaar in onderhandeling, met een externe bemiddelaar.

Forse stakingsactie

Vrijdag wordt een forse stakingsactie georganiseerd bij een groot bedrijf. FNV Bondgenoten gaat nu proberen per schoonmaakbedrijf of per opdrachtgever aparte afspraken te maken. "Dan zullen we snel genoeg gezien wie de boel heeft geblokkeerd bij de OSB."

De schoonmakers voeren sinds maart actie. Onder meer bij het GVB in Amsterdam en op stations en in treinen van de NS wordt sindsdien niet meer schoongemaakt.

NS

De NS gaat na wat het meer kan doen om de vervuiling van stations en treinen door de stakingsacties van schoonmakers te bestrijden, nu het overleg tussen werkgevers en vakbond FNV Bondgenoten over een nieuwe cao toch weer spaak is gelopen.

''Het is uiterst teleurstellend dat het maar niet lukt om een fatsoenlijke cao met elkaar af te spreken''', zei een woordvoerder van het spoorbedrijf.

De NS zet al enige tijd kantoorpersoneel in om de ergste rommel op te ruimen. ''De overlast voor de reizigers is fors. Ons grootste punt van zorg is dat de veiligheid van reizigers en personeel in gevaar komt. We volgen dat nauwlettend en gaan kijken wat we verder kunnen doen.''

Laatste bod

De werkgevers in de schoonmaaksector kwamen donderdag met een laatste bod om een nieuwe cao in de sector af te sluiten. "Dit is de uiterste grens van wat onze sector aankan", zei OSB-voorzitter Hans Simons tegen NU.nl

In het bod van de werkgevers krijgen de schoonmakers er in drie jaar in totaal 5 procent loonsverhoging bij. Dat is inclusief inflatie en exclusief sociale premies. "Meer kunnen wij niet bieden", zei Simons daarover.

Het bod is lager dan de looneis van de vakbonden. Zij vragen om een loonsverhoging van 50 eurocent bruto per uur.

Ziekte

Een ander heikel punt is het aantal wachtdagen bij ziekte. De eerste twee dagen zijn nu voor rekening van de schoonmakers, een doorn in het oog van de vakbonden.

"Vanaf 2015 brengen we die stap voor stap in twee jaar terug naar nul", aldus Simons. "Daar tegenover staat dat het ziekteverzuim niet veel verder mag stijgen dan nu het geval is. Ik heb geen exact percentage, maar we gaan dat wel monitoren."

Tot slot doen de werkgevers nog een voorstel over langdurige ziekte. Het eerste jaar wordt in het voorstel van de werkgevers volledig door hen betaald.

In het tweede jaar is dit 85 procent, maar dit kan worden aangevuld naar 100 procent als door een onafhankelijke partij wordt vastgesteld dat iemand niet in staat is om te werken. Simons noemt het voorstel "buitengewoon redelijk".

CNV

CNV Vakmensen heeft nog wel de hoop dat de onderhandelingen over een nieuwe cao voor schoonmakers tot een akkoord leiden. "We zien dat het aardig opschiet", zo stelt onderhandelaar Jan Kampherbeek donderdag in een reactie op het aanbod van werkgeversorganisatie OSB. "We zijn er alleen nog niet helemaal", vindt hij.

Het voorstel om de doorbetaling bij de eerste twee ziektedagen 'stap voor stap' in te voeren - en niet in een keer - is voor Kampherbeek niet problematisch. "Daar kunnen we mee leven", stelt hij.

Dat langdurig zieke werknemers in hun tweede ziektejaar nog maar 85 procent van hun loon krijgen, is nog wel een punt van onenigheid.

'Werknemers staken makkelijker nu bodem is bereikt'