AMSTERDAM - De opmars van de Europese beurzen heeft woensdagmorgen doorgezet, nadat eerder ook de Verenigde Staten en Japan beduidend hoger waren gesloten. Rond het middaguur stond de AEX-index in Amsterdam op 529,60 punten, een winst van 3,52 punten (bijna 0,7 procent).


Bekijk video

De handel kreeg een impuls door kwartaalcijfers van Intel. De Amerikaanse chipproducent voldeed aan de verwachtingen en beleggers hopen nu dat er een einde komt aan de forse winstdalingen in de technologiesector.

Philips was in Amsterdam andermaal blikvanger met een plus van ,8 procent op 35,41 euro. Ook andere technologiefondsen als ASML en KPNQwest deden het door de resultaten van Intel goed met stijgingen van meer dan 2 procent.

Aegon was de sterkste financial met een winst van 2,2 procent op 28,67 euro. Handelshuis Hagemeyer was de grootste AEX-daler met een verlies van ,85 procent op 24,49 euro.

Uitzenders deden het goed op het Damrak door de mededeling van de Zwitserse uitzendgigant Adecco dat er economisch herstel in het vat zit. Randstad steeg bijna 4 procent en Vedior 2,4 procent.

Europese beurzen

In de rest van Europa noteerden de belangrijkste indices ook hoger. Ook hier hadden beleggers de meeste belangstelling voor chipfondsen. Dit gold onder meer voor Infineon, ARM en STMicroelectronics.

Telecomfondsen als Nokia, Ericsson en Alcatel gingen omhoog door meevallende cijfers van hun Amerikaanse concurrent Motorola. Motorola presenteerde dinsdagnacht zijn vijfde kwartaalverlies op rij, maar verwacht in de tweede helft van dit jaar weer winst. Beleggers wachten nu met spanning op de cijfers van Nokia, donderdag.

Olie werd op de termijnmarkten 2 procent duurder. Een vat Brent-olie kostte 25,07 dollar tegen 24,58 dinsdag. Aanleiding voor de stijging waren afnemende olievoorraden in de VS.

Euro

De euro ging woensdagochtend in de valutahandel voor 0,8875 dollar van de hand tegen 0,8830 de dag ervoor. In pond sterling ging de koers van 0,6130 naar 0,6145 pond.