D66 wil 180 miljard euro besparen op de landbouwsubsidies van de EU. Ook moet de EU 30 miljard minder uitgeven voor subsidies aan arme gebieden.
 

Dat staat in een tegenbegroting van D66 die partijleider Alexander Pechtold en lijsttrekker bij de Europese verkiezingen Sophie in 't Veld woensdag hebben gepresenteerd bij RTLZ.

Pechtold en In 't Veld willen op deze manier meer geld vrijmaken voor banen, kennis, groene technologie en de digitale markt. Ze wijzen erop dat nu bijna 40 procent van de EU-begroting naar landbouw gaat.

De D66'ers willen dat Nederland als dat in 2016 het roulerend voorzitterschap van de EU vervult, met plannen komt om ''de Europese begroting eindelijk af te stoffen en klaar te maken voor de toekomst''. De Europese meerjarenbegroting bedraagt tot 2020 in totaal ruim 950 miljard.

Rechtstreeks

D66 is er ook voorstander van dat de begroting van de EU rechtstreeks door de belastingbetalers wordt gefinancierd. Nu gebeurt dat nog via afdrachten door de regeringen van de lidstaten.

Volgens Pechtold en In 't Veld is dat een ''schimmige'' procedure. Hun voorstel kost de belastingbetaler geen cent extra, onderstrepen ze. ''Het geld dat vrijkomt door het afschaffen van de nationale afdracht, geven we volledig terug in belastingverlaging voor de Nederlanders.''

Pechtold reageerde ook op een bericht dat de voorzitter van de liberale EU-fractie Guy Verhofstadt ruim 2 ton per jaar bijverdient met nevenactiviteiten. Volgens de D66-leider zijn de bijverdiensten van de Belg niet in strijd met de EU-regels, maar hij zei er wel bij dat de regels in Nederland strenger zijn.

D66 maakt, met als de VVD deel uit van de liberale fractie in het europarlement.