De omzet van winkeliers is in het eerste kwartaal van 2014 met 0,3 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend. De omzet kromp echter wel minder dan de afgelopen twee jaar het geval was.

In het eerste kwartaal van 2012 was er voor het laatst een kleine groei van 1,2 procent te zien.

Daarna zakte de omzet in het rood, met een dieptepunt in de eerste maanden van vorig jaar. Toen zagen winkeliers hun omzet afnemen met 3,6 procent. 

De verkopen in de zogenoemde non-foodwinkels zijn in het eerste kwartaal wel gestegen. Daarmee is een eind gekomen aan drie jaar van achtereenvolgende krimp. De winkelprijzen in de non-food daalden wel licht.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van .CBS.Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Doe-het-zelf

Vooral doe-het-zelfwinkels deden goede zaken. Sinds het vierde kwartaal van 2006 was de groei van de omzet in deze branche niet zo hoog. Vooral in de relatief warme maanden februari en maart groeide de omzet sterk.

Detailhandel Nederland noemt vooral deze cijfers uit de doe-het-zelfbranche "bemoedigend". 

"Positief is dat de vrije val van de detailhandel tot een einde is gekomen", zegt Sander van Golberdinge, directeur van Detailhandel Nederland. 

Volgens Van Golberdinge moet het kabinet recente accijnsverhogingen terugdraaien en daarmee de "branche een duwtje in de juiste richting geven".