De economische groei in de eurozone trekt de komende tijd verder aan. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dinsdag op basis van recente cijfers.

De vooruitzichten voor de eurolanden zijn volgens de denktank van geïndustrialiseerde landen afgelopen maand verder verbeterd.

Duitsland loopt daarbij nog altijd voorop, maar ook in Italië was opnieuw een duidelijke verbetering zichtbaar. De situatie in de Franse economie is onveranderd stabiel.

In de belangrijkste opkomende economieën zijn de vooruitzichten minder positief. In Rusland is de situatie de afgelopen tijd door alle onrust rond Oekraïne verder verslechterd, terwijl de groei in China nu ook is weggezakt tot onder het langjarig gemiddelde. Dat gold eerder al voor Brazilië en India.

Maart

De prognose van de OESO is gebaseerd op cijfers uit maart. Later deze week zal een beter beeld ontstaan van de economische ontwikkelingen in Europa in de eerste maanden van dit jaar. Donderdag wordt in onder meer Duitsland, Frankrijk en Nederland de eerste raming van de economische groei in het eerste kwartaal gepresenteerd.

Economen voorspellen voor Duitsland in doorsnee een plus van 0,7 procent. Frankrijk en Nederland blijven daar naar verwachting bij achter. Voor Frankrijk wordt een groei van 0,1 procent voorzien, terwijl de Nederlandse economie naar verwachting is gestagneerd ten opzichte van de laatste 3 maanden van 2013.