De Nederlandse Staatsloterij en de Lotto willen meer inkomsten halen uit het internet.

Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) dinsdag.

De omzetcijfers van de loterijen staan onder druk door concurrentie op het internet, maar Nederlandse wetgeving beperkt momenteel de online mogelijkheden voor de Lotto en de Staatsloterij.

Het kabinet werkt momenteel aan een wetsvoorstel op dat gebied en de eerste vergunningen worden naar verwachting op zijn vroegst in de loop van 2015 verstrekt. Wat er precies zal worden toegestaan is nog niet duidelijk.

De Lotto pleit in de krant voor het legaal maken van online, live sportweddenschappen, iets dat buitenlandse partijen nu al online doen. De Staatsloterij wil zich daarnaast richten op Europese loterijen, dagtrekkingen en bingo. De loterij ziet voorlopig nog af van online vormen van fruitmachines en blackjack.

Minder omzet

De Nederlandse Staatsloterij heeft vorig jaar opnieuw minder omzet geboekt, als gevolg van matige economische omstandigheden en groeiende concurrentie van online kansspelen.

De inkomsten liepen terug, van 787 miljoen euro in 2012, tot 772,6 miljoen euro, blijkt uit het dinsdag verschenen jaarverslag van Nederlands oudste loterijorganisatie.

De deelnemers aan de Staatsloterij wonnen vorig jaar gezamenlijk 530,1 miljoen euro. Dat is 68,6 procent van het ingelegde bedrag. Volgens de organisatie won een recordaantal van 32 deelnemers een prijs van een miljoen euro of meer.

Staatsloterij-directeur Frans van Steenis zegt tegenover het FD te verwachten dat de introductie van nieuwe spelvormen de omzet en het rendement zullen doen laten stijgen.

Fusie

Eerder dit jaar werd bekend dat de twee loterijen plannen hebben intensief samen te werken. Inmiddels spreken beide loterijen over een mogelijke fusie.

Eerder liet ook Holland Casino al weten werk te gaan maken van online gokken. Het gaat samen met softwareleverancier Playtech een platform bouwen waarop via internet gokspelletjes kunnen worden gespeeld.