Na schoonmakers en vrachtafhandelaars voeren nu ook de beveiligers op Schiphol actie. De medewerkers van de beveiligingsbedrijven vinden dat de druk op hen 'onverantwoord hoog' is geworden, zo stelt vakbond FNV Beveiliging. 

De verwachting is dat vijfhonderd beveiligers zich maandag bij de actie aansluiten, aldus de bond.

"We moeten te lang achter elkaar doorwerken", zo stelt beveiliger Debbie Teunissen in een verklaring. "Dat gaat ten koste van ons concentratievermogen en dus de veiligheid van de reizigers. Ook hebben wij te maken met veel onzekerheid: over wanneer we moeten werken, over hoeveel geld er elke maand binnenkomt. Dat moet anders."

Dat de druk zo hoog is, komt volgens de beveiligers doordat hun werkgevers - beveiligingsbedrijven ingehuurd door Schiphol - in een hevige concurrentiestrijd met elkaar zijn verwikkeld.

Doordat Schiphol bedrijven aantrekt via een aanbestedingsprocedure proberen hun bazen uit alle macht opdrachten te behouden of nieuwe klussen erbij te krijgen.

Neerwaartse spiraal

Om de "neerwaartse spiraal van de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden" te stoppen, roepen de beveiligers de luchthaven daarom op dit patroon te doorbreken. Dat zou volgens hen kunnen door voorwaarden te stellen tijdens de aanbesteding, zoals een maximum aan de tijd die een beveiliger mag staan.

De beveiligers van de luchthaven zullen overigens alleen actievoeren buiten werktijden, zo laat een woordvoerder van de bond desgevraagd weten. Beveiligingspersoneel dat tijdens de acties aan het werk is, draagt een speldje om toch een statement te kunnen maken.