China moet rekening houden met een vertraging van de economische groei ten opzichte van de enorme groeicijfers die in de voorbije jaren zijn gerealiseerd. 

Dat heeft de Chinese president Xi Jinping dit weekeinde gezegd.

China moet volgens de president wennen aan ''het nieuwe normaal'' en het hoofd koel houden als het groeitempo vertraagt, zo meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua zaterdagavond.

Tegelijkertijd wees hij erop dat de fundamentele uitgangspositie van de Chinese economie niet is veranderd en dat er nog altijd goede kansen voor verdere groei zijn. De Chinese regering probeert een balans te vinden tussen het op peil houden van de economische groei en het afremmen van de onstuimige kredietverlening in het land.

Met belastingvoordelen en extra investeringen in onder meer infrastructuur mikt de regering daarbij dit jaar op een groei van 7,5 procent. Volgens gegevens van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zou de economische vooruitgang daarmee terugvallen tot het laagste peil sinds 1990. Voor de komende jaren voorziet het fonds een verdere vertraging, tot circa 6,5 procent in 2019.

Versoepelen

De Chinese premier Li Keqiang liet vorige maand al weten dat zijn regering niet van plan is de groei met omvangrijke stimuleringsmaatregelen aan te jagen. Veel economen verwachten wel dat de Chinese centrale bank zijn beleid wat zal versoepelen, ook omdat de inflatie in China vorige maand aanzienlijk is teruggevallen.

De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew benadrukte dit weekeinde nog eens het belang van economische hervormingen in China. ''Ze moeten zich duidelijk zorgen maken over hun economische situatie op korte termijn'', stelde Lew voorafgaand aan zijn bezoek aan Peking later deze week. ''Maar ze kunnen de hervormingen voor de langere termijn niet blijven uitstellen.''