De actievoerders voor een nieuwe CAO hebben zich met hun zwaar materieel verzameld bij het hoofdkantoor van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf

DEN HAAG - Bouwvakkers zijn woensdag met twee shovels en twee kranen opgetrokken naar het hoofdkantoor van het
Algemeen Verbond Bouwbedrijf

De bouwvakkers hadden zich 10.00 uur verzameld met het zwaar materieel op de Binckhorstlaan in Den Haag. Met de vier bouwmachines zijn ze vervolgens door de stad getrokken, wat lichte verkeershinder veroorzaakte. Tussen de twee kranen hangt een uitgestoken hand van een meter met daarbij teksten als: 'Samen voor een goede CAO'.

De optocht moet de acties in de bouw voor een nieuwe CAO ondersteunen. Het is inmiddels de vijfde week dat FNV Bouw, de Hout- en Bouwbond CNV en Het Zwarte Corps (HZC) stakingen organiseren om werkgevers te overtuigen dat het CAO-overleg nieuw leven moet worden ingeblazen.

Stakingen

Naast de optocht met zwaar materieel worden de acties woensdag verder met stakingen uitgebreid. Volgens een woordvoerder van de CNV-bond hebben 's ochtends nog ongeveer 125 bouwvakkers op de Vinex-locatie Meerhoven in Eindhoven en ongeveer negentig werknemers op diverse bouwlocaties het werk neergelegd.

De teller van het totaal aantal stakende bouwvakkers eindigde dinsdag op 10.139. "Zolang de werkgevers niet over de brug komen, blijft iedere dag het aantal actievoerders oplopen", aldus de CNV-zegsman vanuit het landelijk actiecentrum in Woerden.

Voorwaarden vooraf

De werkgevers hebben gezegd alleen te willen onderhandelen als vooraf een soberder regeling voor reiskosten in beeld is. Vakbonden eisen een overleg zonder voorwaarden vooraf.

Voor donderdag organiseren de bonden weer regionale bijeenkomsten in het land. In de regio Zuidoost Nederland is een actie gepland op de Rijksweg A2. "Na de regionale bijeenkomst in Veldhoven is het de bedoeling dat de bouwvakkers in een optocht over de snelweg naar het hoofdkantoor van bouwbedrijf Heijmans in Rosmalen trekken", lichtte de woordvoerder vanuit het landelijk actiecentrum toe.

/ECONOMIESteeds meer bouwvakkers gaan stakenAantal stakers in bouw loopt op tot 10.000