De directe schuldencrisis in de EU is voorbij. De crisismaatregelen die vanaf 2010 zijn genomen, beginnen stap voor stap te werken. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de ministerraad.

Hij wees er tegelijk op dat het voor de EU-landen zaak is koers te houden. Landen als Frankrijk en Italië hebben nog een veel te hoog tekort en/of staatsschuld. ''Het huishoudboekje moet op orde.''

Voor het kabinet is het scheppen van banen het belangrijkste doel, zei de premier. Hoewel het volgens recente cijfers weer beter gaat met de Nederlandse economie, raken nog steeds veel mensen hun werk kwijt, onderstreepte hij.

Hij wees op het belang van maatregelen om de arbeidsmarkt te hervormen. Die moeten nog door de Senaat worden aangenomen.

Eerder deze week zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën al dat ''de crisis voorbij'' is. Rutte verwacht dat Nederland binnenkort uit de procedure kan voor EU-landen met een te hoog begrotingstekort. ''De seinen staan op groen.'' Maar dat betekent volgens de premier niet dat Nederland de teugels kan laten vieren. Hij wees erop dat een tekort van 3 procent in de EU als ''uiterste limiet'' geldt en gestreefd moet worden naar begrotingsevenwicht.

Bekijk de verklaring van premier Rutte: