De vakbonden en het Amerikaanse Avery Dennison zijn het eens geworden over een sociaal plan voor de 186 werknemers die op straat komen te staan.

Door de sluiting van de fabriek van deze producent van etiketten en verpakkingsmaterialen in Hazerswoude-Rijndijk worden de werknemers ontslagen. De vakbonden hadden gedreigd met acties als er deze week geen akkoord zou liggen.

''Met het overeengekomen sociaal plan wordt de pijn van de nare beslissing om de vestiging te sluiten voor de betrokken werknemers maximaal verzacht'', aldus vakbondsbestuurder Henk Jongsma van CNV Vakmensen.

Het sociaal plan voorziet onder meer in een ontslagvergoeding volgens de oude kantonrechtersformule en een individueel budget van 5000 euro per werknemer om de overstap naar ander werk te vergemakkelijken.

Avery Dennison gaat de fabriek in fases sluiten. Dat proces moet in de zomer van 2015 zijn afgerond. De productie verhuist naar het Duitse Schwelm. Volgens het concern leidt dit tot schaalvoordelen en verbetering van de concurrentiekracht.