Werknemers voelen zich minder zelfstandig in hun werk dan een aantal jaren geleden. Dat komt vooral door een toename van het aantal flexwerkers

Dit melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO donderdag. 

Met zelfstandigheid bedoelen de onderzoekers de vrijheid die werknemers ervaren om zelf te beslissen hoe en wanneer zij hun werkzaamheden uitvoeren.

Het aandeel werknemers dat zich zelfstandig voelt is tussen 2008 en 2013 gedaald van 61 naar 56 procent. Werknemers geven aan minder zelf te kunnen beslissen over de uitvoering van hun werk. Ook hebben werknemers minder te zeggen over de volgorde en het tempo van hun werk. 

Negatieve gevolgen

De daling in zelfstandigheid is het sterkst afgenomen bij medewerkers die maximaal drie jaar in dienst zijn bij hun werkgever; de mate van zelfstandigheid bij die groep daalde van 56 procent in 2008 naar 45 procent in 2013.

Dat komt vooral doordat steeds meer werknemers zijn met een flexibele arbeidsrelatie. Flexwerkers hebben volgens het onderzoek vaak minder vrijheid dan vaste medewerkers.

Een gebrek aan zelfstandigheid kan negatieve gevolgen hebben voor zowel bedrijven als voor werknemers zelf, blijkt uit eerder onderzoek van TNO. Werknemers die zelf kunnen beslissen hoe en wanneer ze hun werk doen, krijgen minder vaak last van een burnout en zouden ook bijdragen aan de innovatiekracht van organisaties.