De inflatie in Nederland is in april gestegen naar 1,2 procent. In maart kwam de consumentenprijsindex nog uit op 0,8 procent.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het is de grootste stijging sinds de btw-verhoging in oktober 2012.

De inflatie steeg vooral door de prijsontwikkeling van autobrandstoffen. Ook de vliegtickets en vakantieaccommodaties droegen bij aan de opwaartse trend.

De oorzaak hiervan ligt bij het feit dat Pasen dit jaar geheel in april viel, daardoor nam de vraag naar vliegtickets toe en stegen de prijzen van vakantieaccommodaties. De inflatie ligt met 1,2 procent volgens het statistiekbureau nog altijd op een relatief laag niveau. 

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Europa

Naast de rekenmethode die het CBS voor Nederland gebruikt, wordt de inflatie ook op een Europese wijze berekend. Op die manier zijn de verschillen tussen de Europese landen beter zichtbaar.

Met deze andere wijze komt de Nederlandse inflatie in april uit op 0,6 procent. Het gemiddelde in de eurozone ligt met 0,7 procent iets hoger.

"De Nederlandse inflatie ligt nog steeds onder het niveau van de eurozone, maar het verschil is kleiner geworden'', aldus het CBS.

ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatie van onder, maar dichtbij de 2 procent. Een van de belangrijkste taken van de ECB is om de inflatie in de eurozone op peil te houden, dat doet de centrale bank onder andere door de rente te wijzigen.

Later op de middag kondigt de ECB zijn maandelijkse rentebesluit aan. Die staat momenteel op het historisch lage punt van 0,25 procent.

Dit moet u weten over inflatie