Het Noorse tankopslagbedrijf Odfjell heeft het verlies in het eerste kwartaal van dit jaar bijna zien verdubbelen.

Het nettoverlies liep op, van 13 miljoen dollar in de eerste drie maanden van vorig jaar, tot 23 miljoen dollar (16,7 miljoen euro). Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Het verlies werd volgens het concern vooral veroorzaakt door een aanhoudende zwakke markt voor chemische opslag, gestegen kosten en slechte weersomstandigheden. Daardoor liepen transporten vertragingen op.

De omzet kwam in het afgelopen kwartaal uit op 266 miljoen dollar, vergeleken met 256 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.

Reorganisatie

Odfjell Terminals Rotterdam (OTR) kondigde vorige maand een nieuwe reorganisatie aan, waarbij 112 van de 265 arbeidsplaatsen worden geschrapt. Begin mei bereikten de directie van het tankopslagbedrijf en de vakbonden een akkoord over een sociaal plan en een nieuwe cao.

In het sociaal plan voor de ontslagen werknemers zijn afspraken gemaakt over van werk-naar-werk-trajecten waarin medewerkers maximaal worden begeleid. Lonen van werknemers worden bevroren en iedereen levert 3,5 procent in van hun dertiende maand.

Dit zijn maatregelen waarmee Odfjell het bedrijf weer rendabel probeert te maken. 

Opspraak

De afgelopen jaren raakte het tankopslagbedrijf in opspraak door overtredingen van de veiligheidsregels bij de terminal in de Rotterdamse haven. Het bedrijf moest zijn activiteiten in 2012 geruime tijd staken en kreeg eind vorig jaar een boete van 3 miljoen euro opgelegd.

Odfjell maakte in februari bekend dat er 76 miljoen dollar (ruim 55 miljoen euro) moest worden afgeschreven op de Rotterdamse opslagfaciliteiten, onder meer vanwege de lagere beschikbare capaciteit en doorvoer bij de terminal in de komende jaren.