Het aantal passagiers bij Nederlandse luchthavens is in 2013 gestegen ten opzichte van vier jaar geleden. In 2013 reisden 58 miljoen passagiers via de luchthavens, in 2009 lag dit aantal op 46 miljoen.

Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Door de stijging kenden de Nederlandse luchthavens een hogere omzet, in totaal bedroeg die in 2013 1,6 miljard euro. Bijna de helft daarvan was gerelateerd aan start- en landingsgelden.

Luchthavens verdienen ook geld aan het exploiteren van luchthavens, de afhandeling van passagiers en bagage, het begeleiden van het luchtverkeer, parkeergelden en het verhuren van bedrijfs- en winkelruimtes.

De resultaten van luchthavens zijn sterk seizoensafhankelijk. In het derde kwartaal reizen traditioneel minder mensen omdat in deze periode geen grote vakantie valt.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Vrachtvervoer

Het vrachtvervoer laat sinds 2010 een dalende trend zien maar krabbelt in 2013 weer op. In het vierde kwartaal in 2013 lag het vervoerd gewicht op hetzelfde niveau als in het laatste kwartaal van 2010.