Voor de Nederlandse industrie staan de seinen weer op groen, de sector profiteert van de aantrekkende economie.

Dat schrijft ABN Amro in een woensdag gepubliceerd rapport over de Nederlandse industrie in 2014.

Volgens de bank hebben vooral bedrijven die veel exporteren zoals de machinebouw en metaalproductenindustrie een goed vooruitzicht.     

Omdat afnemers in de industrie steeds vaker om maatwerk en snelle levering tegen lage prijzen vragen, wordt automatisering en robotisering steeds belangrijker. De industriële sector kan deze ontwikkeling alleen bijbenen als er wordt geïnvesteerd in digitalisering.

Dit vraagt tegelijkertijd om intelligente software. ABN Amro noemt de ontwikkeling van nieuwe open source software dan ook 'cruciaal' om de interactie in de industriële keten te vergroten.

Smart factory

Vanwege de toenemende vraag naar de steeds complexere toepassingen, wordt de automatisering van industriële processen steeds belangrijker. Deze zogenoemde 'smart factory' krijgt daarom steeds meer voet aan de grond. 

"Grote machinebouwers in Duitsland maken hun machines snel klaar voor smart factories, door de hoge mate van samenwerking loopt Nederland voorop in de toepassing hiervan", zegt David Kemps van ABN Amro.

Van alle sectoren in Nederland heeft de industrie het grootste aandeel in het bruto binnenlands product (bijna 13 procent). Daarmee is de industrie erg belangrijk voor de Nederlandse economie.