Zwitserland heeft toegezegd bank- en belastinggegevens automatisch te gaan delen met andere landen. Het land tekende dinsdag een verklaring waarin de uitwisseling van informatie op automatische basis wordt vastgelegd.

Dit gebeurde samen met 34 leden van de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en nog 13 andere landen.

Zwitserland was, evenals onder meer Singapore, een van de weinige landen die tot nu toe niet hadden toegezegd gegevens automatisch uit te wisselen.

De overeenkomst die nu is getekend, maakt grotendeels een einde aan het bankgeheim dat in het land nog min of meer in stand werd gehouden. Belastingontduiking door middel van een bankrekening in Zwitserland wordt nu nog moeilijker gemaakt.

Afzonderlijke verdragen

De brancheorganisatie van Zwitserse banken liet dinsdag weten dat de overeenkomst niet als een verrassing komt. In een verklaring zegt de organisatie volledig mee te werken aan het automatisch verschaffen van informatie, zolang de gegevens alleen worden gebruikt voor belastingdoeleinden.

Volgens de OESO komt hiermee een einde aan het ''misbruik van het bankgeheim om belastingen te ontduiken''.

Eerder tekenden Zwitserland en Zwitserse banken afzonderlijke verdragen met landen om eventueel gegevens te verstrekken over individuele rekeninghouders die werden verdacht van belastingontduiking. De overeenkomst die dinsdag is ondertekend, vereist ook dat banken en andere financiële instellingen onthullen wie er achter juridische en financiële constructies zitten waarmee bedrijven belastingen ontwijken.