Volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is de economische crisis voorbij. 

Dat zei hij dinsdag vanuit Brussel in zijn wekelijkse gesprek met RTLZ.

Hij wees erop dat de investeringen aantrekken, maar dat de werkloosheid nog hoog blijft en er nog steeds een begrotingstekort is.

Hij hoopt dat er dit jaar een "omslag'' zal zijn in de banengroei. "Werkgelegenheid kost gewoon langer'', aldus de PvdA-bewindsman.

Brussel meldde maandag optimistischer te zijn over de Nederlandse economie. Het begrotingstekort komt dit jaar met 2,8 procent weer onder de Europese norm van 3 procent. Ook wordt voor dit jaar met 1,2 procent een sterkere economische groei verwacht dan tot nu toe verondersteld.

Aanpak

Volgens Dijsselbloem begint de Europese aanpak van de crisis zijn vruchten af te werpen. Hij vindt de aanpak van de crisis in Europa ook beter dan in de Verenigde Staten.

De minister heeft vragen over de duurzaamheid van de genomen maatregelen in de VS. "Ik vind dat we in Europa de fundamentele problemen beter aanpakken.''

Hij ziet verder goede ontwikkelingen in de eurozone. Landen dringen hun tekorten terug en fundamentele problemen worden aangepakt. Het evenwicht tussen het noorden en zuiden in de eurozone is veel beter geworden, wat ook goed is voor de stabiliteit, aldus de minister. "Ik verwacht geen eurocrisis de komende jaren.''

Voorzitter

Ook Dijsselbloem aan dat hij het voorzitterschap van de eurogroep niet wil opgeven. Onder meer Frankrijk en Duitsland zijn voorstander van een vast voorzitterschap.

Volgens hem is het "nog maar zeer de vraag'' hoe dit gaat aflopen. Dijsselbloem is officieel tot zomer van 2015 de eurovoorzitter. "Ik ga mijn baan niet inleveren'', zei hij.