Vakbond FNV Bondgenoten gaat in op de uitnodiging van de werkgevers in de schoonmaakbranche om vrijdag te komen praten of de onderhandelingen voor een nieuwe cao kunnen worden vlotgetrokken.

De toezegging van ondernemersorganisatie OSB dat ook het inschakelen van een bemiddelaar aan de orde komt, heeft FNV Bondgenoten over de streep getrokken. "Dat beschouwen we als een goede eerste stap. Daar zijn we blij mee'', zei bestuurder Ron Meyer dinsdag.

Eerder had OSB het aanstellen van een bemiddelaar als onnodig afgewezen, maar maandag veranderde de ondernemersorganisatie haar opstelling toen zij de vakbonden uitnodigde in "een ultieme poging'' om eruit te komen.

De schoonmaakbranche is sinds half maart het podium van door FNV georganiseerde stakingsacties nadat de cao-onderhandelingen waren stukgelopen. De stakingen troffen onder meer Shell, NS, Schiphol, de Belastingdienst, ziekenhuizen en hogescholen.

Oplossing

Meyer zegt dat de stakingsacties pas stoppen als er een oplossing is. Als gebaar van goede wil werd de afgelopen twee dagen vanwege Dodenherdenking en Bevrijdingsdag niet gestaakt. Dinsdag legden volgens opgave van de vakbond zo'n 1.500 schoonmakers het werk weer neer.

De onderhandelingen voor de cao (150.000 werknemers) liepen stuk op de eisen van de schoonmakers voor doorbetaling tijdens de eerste twee ziektedagen en 50 cent bruto meer loon per uur.