Er komt een tijdelijke regeling om banken in nood direct te herkapitaliseren via het Europese noodfonds ESM.

Dat hebben de ministers van financiën van de eurolanden maandag afgesproken tijdens een bijeenkomst van de Eurogroep in Brussel.

De ministers van de achttien eurolanden spraken af dat het noodfonds van de eurozone rechtstreeks geld kan investeren in banken die in de problemen zijn geraakt.

Maar dan moeten de getroffen banken eerst zelf acht procent afschrijven op hun eigen en vreemd vermogen van schuldeisers en aandeelhouders (passiva).

Met name Nederland had aangedrongen op deze 'bail-in', waarbij eerst banken en hun eigenaars moeten opdraaien voor de kosten van de redding voordat er geldsteun van buiten komt. Het voorstel kwam uit de koker van Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Op die manier werd in 2013 ook aan Cyprus noodhulp toegekend. Het land kreeg een noodpakket ter waarde van 10 miljard euro toegezegd om een faillissement te voorkomen. Spaarders en achtergestelde obligatiehouders moesten daar aan meebetalen. Bij de redding van SNS Reaal in februari 2013 werd een soortgelijke methode toegepast.

Tijdelijke maatregel

Het gaat om een tijdelijke maatregel. Vanaf 2016 gelden er nieuwe regels om noodlijdende banken af te wikkelen. Die zijn vastgelegd in een bankenunie, waarover eerder dit jaar overeenstemming is bereikt.

Dijsselbloem beklemtoonde dat de "direct recap" van banken door het ESM een uiterst redmiddel zal zijn. Het zal pas worden ingezet nadat alle andere hulpmiddelen - redding door eigenaren, door nationale overheden, en door indirecte steun van het noodfonds - zijn uitgeput.

Een commentator noemde Dijsselbloems plan maandagavond 'zo byzantijns dat het nooit zal worden gebruikt'.

Dit moet u weten over de bankenunie | Dit moet u weten over het Europese noodfonds | Alles over de schuldencrisis