Het kabinet moet vrijstelling vragen aan de Europese Unie om het btw-tarief op bouwgrond te verlagen van 21 naar 6 procent.

Dat stelt Maxime Verhagen, voorzitter van werkgeversvereniging Bouwend Nederland,  in een gesprek met NU.nl.

Op zijn eerdere voorstel om de btw op bouwgrond te verlagen, reageerde het Ministerie van Financiën afwijzend omdat Brussel hier geen toestemming voor zou geven.

De regels zijn Europees vastgelegd en staan een verlaging niet toe, aldus het ministerie.

Maar Verhagen betwijfelt die uitleg van de ambtenaren. "In die btw-regel staat dat je in het kader van sociale huisvesting het lage tarief mag hanteren. Het ministerie van Financiën moet die vrijstelling aanvragen in Brussel", zegt Verhagen.

Volgens de werkgeversvoorman geldt deze vrijstelling ook voor starters, zo lang het maar betrekking heeft op sociale huisvesting. "Het kabinet moet zich hier wel voor inzetten", aldus Verhagen.

Argumenten

Een woordvoerder van Financiën laat desgevraagd weten dat het ministerie zich houdt bij de eerder genoemde drie argumenten waarom een btw-verlaging niet aan de orde is.

De Europese wetgeving laat het niet toe, uit een recente rechterlijke uitspraak blijkt dat de aankoop van grond en de bouw van een huis bestaat uit één onderdeel dat valt onder het hoge tarief en een belastingverlaging heeft nadelige gevolgen voor de schatkist, aldus de woordvoerder. 

Monasch

Hij reageert ook op de uitlatingen van Tweede Kamerlid Jacques Monasch. De PvdA'er zei zaterdag in De Telegraaf het niet slim te vinden dat gemeenten hun verlies op bouwgrond niet nemen. Als er weer wordt gebouwd, neemt het aantal uitkeringen volgens Monasch af en kan de gemeente meer belastinginkomsten tegemoet zien.   

"Gemeenten kunnen dat verlies niet geheel zelf dragen. Om de pijn te verzachten en om te zorgen dat grond niet onverkoopbaar blijft zeg ik: we moeten een lager btw-tarief hanteren", aldus Verhagen.