De werkgevers in de schoonmaak doen een ''ultieme poging'' om vakbonden FNV en CNV weer aan de onderhandelingstafel te krijgen om te praten over een nieuwe cao. 

Brancheorganisatie OSB voor de schoonmaaksector denkt dat een akkoord over de arbeidsvoorwaarden "voor het grijpen ligt", zo stelt OSB-onderhandelaar Hans Simons maandag in een verklaring.

De onderhandelingen tussen OSB en vakbonden FNV Schoonmaak en CNV Vakmensen liepen twee maanden geleden spaak, waarna de bonden uit de onderhandelingen zijn gestapt. Sindsdien hebben FNV en CNV meerdere acties op touw gezet, zoals het niet meer schoonmaken van luchthaven Schiphol en de treinen van de NS.

Volgens Simons van OSB is de huidige situatie "niet goed voor de schoonmakers, schoonmaakbedrijven en opdrachtgevers en hun klanten". Zijn organisatie doet daarom een nieuwe poging de onderhandelingen weer in gang te trekken. Of de branchevereniging met een nieuw bod komt, is niet duidelijk.

Onnodig

Vorige week reageerde OSB nog negatief op voorstellen om een bemiddelaar aan te stellen, omdat dat ''onnodig'' zou zijn. Volgens Simons is die stellingname wellicht verkeerd begrepen. ''We hebben geen heilige principes. We zijn heel pragmatisch.''

Grootse obstakel blijft het ziekteverzuimdossier. Vakbond FNV vindt dat de werkgevers zieke werknemers 'straffen' door hen onvoldoende door te betalen in geval van ziekte.

Simons stelt nu dat hij over alle mogelijke oplossingen wil praten, ''zo lang er maar voldoende prikkels komen om het ziekteverzuim bij bedrijven blijvend omlaag te brengen.''

Toenaderingspoging

FNV-Onderhandelaar Ron Meyer laat desgevraagd weten iedere toenaderingspoging te omarmen. Een officiële uitnodiging van de schoonmakerswerkgever heeft hij nog niet gehad. Een eventuele nieuwe onderhandelingspoging maakt geen einde aan de acties. "Die stoppen pas zodra er een akkoord is bereikt."

Meyer stelt bovendien dat het belangrijk is dat bij de gesprekken een derde, onafhankelijke partij aanschuift. "We hebben eerder al zes maanden onderhandeld en dat heeft niets opgeleverd", stelt de onderhandelaar, die spreekt van een "diep arbeidsconflict". De NS heeft eerder aangeboden de gesprekken tussen OSB en bonden te begeleiden.

CNV gaat in ieder geval op het voorstel in, zegt CNV-bestuurder Jan Kampherbeek. De bond doet niet mee aan de stakingen van FNV en wil de onderhandelingen al langer heropenen.

De eisen van CNV zijn ook iets anders dan die van hun collega's bij FNV. CNV neemt genoegen met wat minder loonsverhoging en streeft ernaar dat schoonmakers iets meer uren kunnen werken. ''Als je 12 uur in de week kan werken in plaats van 10 uur, dan betekent dat ook meer salaris'', aldus Kampherbeek.

Betaling

Werkgevers en schoonmakers liggen onder meer in de clinch over de betaling tijdens de eerste twee dagen van ziekte.

Schoonmakers krijgen tijdens die periode nu niet uitbetaald. Ook willen de bonden een hoger loon, omdat bijna zeventig procent van de schoonmakers onder de armoedegrens zou leven, aldus FNV.

Simons stelt dat het mogelijk is om "voor iedereen een acceptabele uitweg te vinden". "Ook op de gevoelige dossiers als bestrijding van het ziekteverzuim", zo stelt hij. "Ik heb dan ook het volste vertrouwen dat wij vanuit onze gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een gezonde, sterke en aantrekkelijke branche, in staat zijn een brug te slaan."

De schoonmaakbranche wordt al sinds half maart geteisterd door stakingen. Onder meer de treinen van de NS worden hierdoor minder schoongemaakt.