
'Nederland voldoet aan drieprocentsnorm'
Ook wordt voor dit jaar een sterkere economische groei verwacht dan tot nu toe verondersteld, namelijk 1,2 procent.
Dat blijkt uit de jongste ramingen (pdf) van de Europese Commissie over de ontwikkelingen in de EU-lidstaten. Deze zogenoemde lenteprognose werd maandag in Brussel gepresenteerd.
Bij de vorige schatting, eind februari, hield de commissie nog rekening met een tekort van 3,2 procent. Ook verwachtte Brussel slechts een groei met 1 procent. In 2013 kende Nederland nog een krimp van 0,8 procent.
Voor 2015 zal de groei verder aantrekken naar 1,4 procent. In februari werd nog uitgegaan van 1,3 procent. Aanjager van de groei zullen dan niet meer investeringen zijn, maar een stijging van de uitgaven door consumenten. De consumentenuitgaven kennen een bescheiden toename na jaren van krimp.
Verder denkt de commissie dat Nederland in 2015 zijn begrotingstekort verder terugdringt tot 1,8 procent. Dat zou dan zelfs beter zijn dan het gemiddelde in de eurozone.
Uit dal
"De lenteraming van de Europese Commissie laat, net als de cijfers van het CPB, zien dat we uit het dal klimmen", aldus minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in een reactie.
"Dat is natuurlijk goed nieuws maar we zijn er nog niet. Veel seinen staan op groen maar de omslag voor de werkgelegenheid moet nog komen. Bovendien geven we nog altijd meer geld uit dan er binnenkomt. We moeten nu zorgen dat het voorzichtige economische herstel verder versterkt."
De bewindsman doelt op de berekeningen van het Centraal Planbureau begin maart. Volgens die vooruitzichten komt het tekort voor dit jaar uit op 2,9 procent, dat is lager dan de eerdere raming in december toen er werd uitgegaan van 3,3 procent. In 2015 daalt het begrotingstekort verder naar 2,1 procent.
"Zonnetje"
Volgens staatssecretaris Eric Wiebes is met de lenteprognose voor het eerst een ''soort zonnetje'' doorgebroken. Omdat Nederland zijn begrotingstekort dit jaar onder de Europese norm van 3 procent zal terugdringen, verwacht Wiebes dat Brussel Nederland van het strafbankje ontslaat.
''Het zou dus kunnen betekenen dat Nederland zelfs een jaar eerder dan gepland uit die tekortprocedure komt'', zei de staatssecretaris in Brussel, waar hij is voor overleg met zijn collega's.
Werkgelegenheid
Het herstel vindt ook zijn weerslag in de ramingen over de werkloosheidcijfers en de groei van de werkgelegenheid. In Nederland zal het percentage werklozen na een hoogtepunt dit jaar van 7,4 procent volgend jaar iets zakken naar 7,3 procent (in de eurozone van 11,8 naar 11,4 procent).
En wat de werkgelegenheid betreft, ziet de commissie voor dit jaar in Nederland nog een afname van 0,6 procent, maar voor volgend jaar een groei van 0,6 procent (in de eurozone een groei van 0,7 procent in 2015).
Besparen
De Europese Commissie rekent er voor de forse daling van het tekort volgend jaar wel op dat het de Nederlandse regering lukt om te besparen op de sociale uitgaven en langdurige zorg, via de decentralisatie naar gemeenten.
Risico is volgens de commissie verder de ingeboekte besparing vanwege het einde van het gunstige fiscale regime voor stamrecht-bv's, waar ontslagvergoedingen in werden ondergebracht.
Groei
Ondanks de optimistischer geluiden uit Brussel blijft de economische groei van Nederland achter bij die van de meeste andere eurolanden. Voor de eurozone wordt voor dit jaar 1,2 procent groei verwacht en voor volgend jaar 1,7 procent.
Dat laatste is wel iets minder dan de 1,8 procent die begin dit jaar nog werd voorspeld. Voor de hele EU gaat Brussel uit van 1,6 procent dit jaar naar 2 procent in 2015.
''Het economisch herstel neemt vaste vorm aan'' na de recessie van de afgelopen jaren, aldus Europees commissaris Siim Kallas, de tijdelijke waarnemer van economisch commissaris Olli Rehn.