De Britse regering moet onderzoeken of het bod van de Amerikaanse farmaceut Pfizer op zijn Britse branchegenoot AstraZeneca in het nationale belang is.

Dat stelt de Britse oppositieleider Ed Miliband zondag op de Britse televisie.

De leider van de Labour-partij beschuldigde premier David Cameron ervan het bod van Pfizer als een ''cheerleader'' aan te moedigen.

''Hij heeft het volstrekt bij het verkeerde eind. Hij zou Britse banen, en het Britse succes dat AstraZeneca is, moeten verdedigen. Geen enkel ander land ter wereld zou deze deal zomaar door laten gaan.''

Miliband riep de premier daarom op de mogelijke overname te laten onderzoeken op de gevolgen voor de Britse economie.

Het bestuur van AstraZeneca verwierp afgelopen week tweemaal een bod van Pfizer. Het laatste bod had een waarde van 63 miljard pond (circa 77 miljard euro).

De topman van Pfizer, Ian Read, heeft al een persoonlijke brief gestuurd naar premier Cameron, waarin hij de voordelen van een overname voor Groot-Brittannië benadrukte.

Geen basis

Volgens AstraZeneca biedt Pfizer te weinig en vormt het bod geen basis voor onderhandelingen. Ingewijden verwachten dat Pfizer nu zal proberen aandeelhouders van Astra aan zijn zijde te krijgen, in de hoop dat zij druk zullen uitoefenen op het bestuur van het Britse bedrijf om alsnog op de Amerikaanse avances in te gaan.

Cameron liet vorige week al weten dat de overname vooral een zaak van beide bedrijven is. Pfizer zou daarbij al geruststellende toezeggingen hebben gedaan.

Cameron sprak de aantijgingen van Miliband zondag in een schriftelijke verklaring tegen. Zijn regering staat Pfizer niet toe te juichen en is alle lange tijd met beide bedrijven in gesprek, zo liet hij weten.

Politieke kleur

De verwijten van de oppositie aan de regering bij een mogelijke overname van een Brits bedrijf zijn niet nieuw. De rollen veranderen alleen naar gelang de politieke kleur van de premier.

Zo vonden de Conservatieven van Cameron begin 2010 nog dat de toenmalige regeringspartij Labour te makkelijk meeging met de overname van chocolademaker Cadbury door het Amerikaanse Kraft Foods.

Bod Pfizer voor AstraZeneca veel te laag | AstraZeneca wijst Pfizer opnieuw de deur