Japan overweegt om belastingmaatregelen verder te versoepelen om het bedrijfsleven en startende ondernemingen in het land een impuls te geven.

Dat meldt de Japanse krant Nikkei zaterdag op basis van bronnen bij de overheid.

De extra maatregelen zijn onderdeel van een strategie die premier Shinzo Abe vorig jaar aangekondigde om de kwakkelende Japanse economie weer aan het groeien te krijgen.

Naar verwachting zal ook de vennootschapsbelasting voor bedrijven worden verlaagd van 35 naar 20 procent. Het tarief dat Japanse ondernemingen nu betalen, behoort tot de hoogste in de geïndustrialiseerde wereld.

Abe maakt de nieuwe beleidsregels naar verwachting volgende maand officieel bekend. Hij kondigde in juni vorig jaar aan dat de inkomens in Japan de komende jaren met 3 procent per jaar omhoog moeten om de binnenlandse bestedingen op gang te krijgen.

De premier zei toen ook dat bedrijven konden rekenen op nieuwe stimuleringsmaatregelen, in sectoren variërend van de bouw tot de gezondheidszorg.

Het beleid van de Japanse regering en de centrale bank was er tot voor kort vooral op gericht de waarde van de yen te beteugelen. Dat gaf met name de export van Japanse bedrijven een impuls.