De vakbonden en de directie van tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam hebben een akkoord bereikt over een sociaal plan en een nieuwe cao.

Dat maken de vakbonden FNV en CNV vrijdag bekend.

In de nieuwe cao, die loopt tot en met 2018, is afgesproken dat de lonen van alle werknemers worden bevroren en dat iedereen 3,5 procent van hun dertiende maand inlevert.

"Dit alles om voor de overblijvende medewerkers te zorgen dat het bedrijf overleeft", zegt Ruud Wennekes, bestuurder van FNV Bondgenoten.

Sociaal plan

In het sociaal plan, dat voor de 112 ontslagen werknemers geldt, zijn afspraken gemaakt over van werk-naar-werk-trajecten waarin medewerkers maximaal worden begeleid. Bij het bedrijf werken 265 werknemers.   

"We betreuren de situatie, maar we hebben ons als bonden maximaal ingespannen om in deze slechte tijden bij Odfjell te onderhandelen over een sociaal plan en een nieuwe cao", zegt CNV Vakmensen-onderhandelaar Albert van Damme. De vakbondsleden kunnen tot 1 juni hun stem uitbrengen over het plan.

Reorganisatie

In april kondigde Odjfell een reorganisatie aan om het bedrijf weer rendabel te maken. Het tankopslagbedrijf kwam eerder in opspraak omdat het de veiligheidsregels bij de terminal in Rotterdam had overtreden.

In 2012 moest het bedrijf daarom zijn activiteiten staken en eind vorig jaar kreeg Odfjell een boete opgelegd van 3 miljoen euro. Inmiddels is een derde van de Rotterdamse tanks in gebruik.

Het Noorse moederbedrijf moest in februari ruim 55 miljoen euro afschrijven op de Rotterdamse opslagfaciliteiten. Dat kwam onder meer vanwege de lagere beschikbare capaciteit en doorvoer bij de terminal in de komende jaren.