Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie, gaat onderzoek doen naar de NS omdat die uitzendkrachten zou hebben ingezet om de treinen schoon te maken. Dat zei een woordvoerder van de inspectie vrijdag.

Het spoorbedrijf dat al dagen kampt met vieze treinen vanwege de stakingen in de schoonmaakbranche, liet vrijdag eigen kantoorpersoneel met een vuilniszak door de treinen gaan. Maar vakbond FNV Bondgenoten zegt te hebben ontdekt dat er in het holst van de nacht ook uitzendkrachten aan het boenen waren, en dat mag niet.

Volgens de inspectie heeft FNV twee meldingen ingediend. ''Wij hebben de vakbond gevraagd om iets meer informatie op te sturen. Daarna starten we een onderzoek.''

FNV-bestuurder Ron Meyer laat weten dat het gaat om zo'n tien uitzendkrachten in Den Haag en eenzelfde aantal in Amsterdam. Met de acties gooit de NS in de ogen van de stakende schoonmakers alleen maar olie op het vuur in het cao-conflict tussen FNV en werkgeversorganisatie OSB.

Schofterig

''Dit is schofterig. Laat ze liever naar een oplossing zoeken en schoonmakers inbesteden, in plaats van duurdere krachten te betalen om het werk van de schoonmakers over te nemen.''

Van de tientallen kantoormedewerkers van NS die op verschillende plekken in het land rommel uit de coupés haalden, heeft Meyer overigens weinig gemerkt. ''Die mensen zijn ook helemaal niet gewend aan de zware fysieke arbeid van het schoonmaken'', aldus de vakbondsman.

Juridisch

De NS zegt in een reactie meerdere dingen te ondernemen om de overlast voor de reizigers te verminderen. Het spoorbedrijf zou de inspectie daar middels een brief ook vooraf van op de hoogte hebben gesteld. Verder zijn alle acties volgens een zegsman van de NS getoetst aan de jurisprudentie en bestaande wet- en regelgeving.

Landelijk zijn er volgens FNV momenteel een kleine tweeduizend schoonmakers in staking, waaronder ruim 70 procent van de vijfhonderd schoonmakers die (via hun werkgever) bij de NS werken. De stakers eisen doorbetaling bij de eerste twee ziektedagen en loonsverhoging. De cao voor schoonmakers geldt in totaal voor ongeveer 150.000 mensen.