NEW YOR - Op de effectenbeurs in New York hebben beleggers dinsdag uitgelaten gereageerd op een stroom aan meevallende kwartaalcijfers.

De Dow-Jonesindex steeg 207,65 punten (2,06 procent) tot .301,32 punten. Voor de Nasdaq-index was er zelfs een winst van ,5 procent op 1815,17 punten weggelegd.

Kwartaalvrees ongegrond

In New York overheerste het gevoel dat het afgelopen kwartaal niet zo beroerd was als gevreesd. Maandag nabeurs had Texas Instruments al de toon gezet. 's Werelds grootste leverancier van chips van mobiele telefoons presenteerde kwartaalcijfers die boven verwachting waren en was ook nog eens optimistisch over de toekomst.

Dat was nieuws waarop Wall Street zat te wachten. De gehele technologiesector profiteerde, met chipbedrijven en telecomondernemingen voorop. Texas Instruments zelf steeg 5,2 procent, voor andere Nasdaq-fondsen waren de stijgingen nog forser.

General Motors

Goede kwartaalcijfers waren er ook bij autofabrikant General Motors en die brachten vooral beleggers in de Dow-Jonesindex in beweging. General Motors was in de Dow de op een na grootste stijger met een winst van 4,8 procent op 64,05 dollar, het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar. De onbetwiste nummer een werd AT&T met een sprong van bijna 10 procent

General Electric

Dat de stemming uitbundig was, bleek ook uit een koersstijging van General Electric. Dagenlang bevond dit conglomeraat zich in het verdomhoekje door tegenvallende en veelbesproken kwartaalcijfers afgelopen week. Nu klom het aandeel 3,9 procent.

Macro-economische cijfers zorgden ook voor de goede stemming. Voorbeurs bleek dat de Amerikaanse industriële productie in maart voor de derde achtereenvolgende maand was gestegen en namen de consumentenprijzen in dezelfde maand maar licht toe. Vooral de consumentenprijzen vielen goed, aangezien beleggers door de lage inflatie voorlopig niet hoeven te vrezen voor een hogere rente.

Euro

De euro was in New York 0,8820 dollar waard. Eerder op de dag in Europa bedroeg de koers 0,8830 dollar.