Topman Alexandre de Juniac van luchtvaartconcern Air France-KLM is niet van plan alle puur op vracht gerichte toestellen van de hand te doen. 

Dat zegt hij vrijdag in een gesprek met de Franse krant Les Echos.

De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep is bezig zijn vrachtvloot uit te dunnen. Bij Air France worden twee van de vier zogeheten full freighters, toestellen die alleen vracht vervoeren, dit jaar uitgefaseerd.

KLM gaat van tien naar acht van zulke toestellen. Het is de bedoeling dat meer vracht meegaat in het ruim van passagiersvliegtuigen.

Het lijdt geen twijfel dat de capaciteit van de vloot moet verminderen. "De vraag is alleen hoeveel en wanneer", aldus De Juniac. "Maar alle vliegtuigen wegdoen zou dom zijn".

Capaciteit

KLM liet vorige maand weten alle opties voor het vrachtvervoer open te houden, na geruchten dat het al zijn full freighters van de hand zou willen doen. Air France-KLM lijdt door de lage vraag en overcapaciteit al jaren verlies op het goederenvervoer.

In de zomer komt de luchtvaartgroep overigens met een nieuw strategisch programma, na het aflopen van het huidige plan Transform 2015 dat is gericht op kostenbesparingen. Het nieuwe plan zal ingestoken zijn op groei, aldus De Juniac.

Air France-KLM beraadde zich onlangs over de toekomst van de vrachttak, waar de omzet al enkele kwartalen onder druk staat. Eerder deze week bleek dat de omzet in die vrachttakdivisie in het eerste kwartaal was teruggelopen met 3,4 procent naar 676 miljoen euro.