De werkgelegenheid in de Griekse industrie is in april voor het eerst in 6 jaar gegroeid. 

Dat meldt het Britse onderzoeksbureau Markit vrijdag.

De productie van Griekse fabrieken nam in april voor de zesde achtereenvolgende maand toe, terwijl er ook opnieuw meer orders binnenkwamen.

Door die gunstige ontwikkelingen hadden ondernemers meer personeel nodig. De stijging was volgens de onderzoekers nog beperkt, maar vormt een scherp contrast met de stevige krimp die afgelopen jaar nog zichtbaar was.

De groeiende werkgelegenheid wijst er volgens Markit op dat Griekse ondernemers steeds meer vertrouwen krijgen in het herstel van de geplaagde Griekse economie. Die groeit dit jaar naar verwachting voor het eerst na 6 jaar van aanhoudende krimp.

Ook in de rest van de eurozone zijn de werkgelegenheidscijfers relatief gunstig. Voor het eerst in zeven jaar tijd groeide de industriële productie in een groot deel van de landen van de eurozone.

Fundament

De inkoopmanagersindex (PMI) kwam in alle onderzochte landen boven de 50 punten uit, wat sinds november 2007 niet meer was voorgekomen. Hiermee heeft het herstel van de industrie in de muntunie meer fundament gekregen. 

De industriële graadmeter voor alle landen samen kwam uit op 53,4, iets hoger dan de 53,3 waarop was gerekend en het hoogste punt in drie maanden.

In maart stond de index nog op 53 punten. Als de index boven de vijftig punten uitkomt, is er sprake van groei. Van november 2007 tot afgelopen maand was er altijd een land dat de grens van vijftig punten niet haalde.

Markit nam de industrieën van Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland, Oostenrijk, Ierland en Griekenland mee in het onderzoek. 

In alle landen waar Markit inkopers ondervroeg over productie en nieuwe orders was sprake van expansie, maar Duitsland blijft de Europese kar trekken. De industriële productie groeit daar met bijna twee procent. De PMI kwam uit op 54,1, na 53,7 punten in maart. Nederland kwam uit op 53,4.