Werkgeversorganisatie OSB ziet niets in het plan van de NS om een bemiddelaar aan te stellen om tot een oplossing te komen in het cao-conflict binnen de schoonmaaksector. 

"Bemiddeling is onnodig. OSB blijft bereid om te komen tot compromisafspraken. Als FNV daartoe ook bereid is, dan kan het gesprek gewoon worden voortgezet'', zo reageerde een woordvoerster van OSB woensdag.

De NS riep de vakbond en de werkgeversorganisatie eerder deze week op om snel een einde te maken aan de overlast van de acties door een externe bemiddelaar aan te stellen. FNV liet weten de oproep van het spoorwegbedrijf wel te omarmen, "omdat er een echte oplossing moet komen'' in het schoonmaakconflict.

Volgens de zegsvrouw van OSB is er een mooi pakket arbeidsvoorwaarden neergelegd bij FNV, waar "altijd over valt te praten''.

FNV eist volgens de OSB-woordvoerster een onrealistisch eisenpakket dat neerkomt op 15 procent loonkostenstijging. "Dat stelt ons teleur. Dat juist de NS, Erasmus MC en Schiphol worden lastiggevallen met de stakingsacties beschouwen wij als een klap in het gezicht van de opdrachtgever'', vertelt de zegsvrouw.

Teleurgesteld

De NS laat weten ''buitengewoon teleurgesteld'' te zijn in OSB. ''Juist een bemiddelaar had mogelijk een constructieve rol kunnen spelen en eerdere oproepen van OSB aan FNV om weer aan de cao-tafel te komen werkten niet. Wij zijn dan ook zeer benieuwd hoe partijen nu denken dit te gaan oplossen, want ondertussen staat de reiziger dankzij hen beiden in de kou'', aldus de onderneming.