De Nederlandse huizenprijzen stijgen in 2014 met 1 procent en volgend jaar met 2 procent. Daarmee stabiliseert de huizenmarkt nadat de prijzen vijf jaar lang achtereenvolgens daalden.

Dat stelt kredietbeoordelaar Standard & Poor's woensdag in een kwartaalrapport over de Europese huizenmarkt.

De stabilisatie is volgens het rapport te danken aan een verbeterde economische situatie, de toenemende betaalbaarheid van huizen, meer stabiliteit van het fiscale hervormingsbeleid en een beperkt huizenaanbod.

Nederland is met een positief vooruitzicht geen uitzondering in Europa. In het Verenigd Koninkrijk stijgen de huizenprijzen dit jaar volgens de voorspellingen van Standard & Poor het sterkst met 7 procent op jaarbasis. Duitsland volgt met 4,5 procent. 

Ierland laat na de grote vastgoedproblemen ten tijden van de financiële ook weer groeicijfers zien. De huizenprijzen stijgen dit jaar naar verwachting met 3,5 procent.

NVM

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) becijferde eveneens dat de Nederlandse huizenprijzen weer stijgen. In het eerste kwartaal van 2014 vielen de prijzen 1,2 procent hoger uit vergeleken met een jaar eerder. Het is daarmee volgens de cijfers van de NVM de eerste prijsstijging in ruim drie jaar.

De huizenmarkt kreeg zware klappen te verduren tijdens de financiële crisis die in 2008 begon, in Nederland daalden de huizenprijzen gemiddeld met 20 procent. Tegen het einde van 2013 was er sprake van 'uitbodeming', het dieptepunt werd bereikt. 

De prijzen krabbelen dit jaar voor het eerst weer op.

Nederlander verwacht prijsstijging woningHuizenprijzen stijgen na drie jaar daling