De Russische economie bevindt zich in een recessie en zal dit jaar nauwelijks groeien. 

Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag.

Het IMF heeft zijn verwachtingen voor de Russische economie, voor de tweede keer deze maand, aanzienlijk verlaagd.

Het fonds rekent dit jaar nog maar op een groei van 0,2 procent, waar eerder nog werd uitgegaan van een plus van 1,3 procent. Door de grote onzekerheid rond het conflict met Oekraïne en mogelijke verdere sancties tegen het land is er bovendien een aanzienlijke kans dat de ramingen nog verder moeten worden versomberd.

Investeerders hebben dit jaar al veel geld weggehaald uit Rusland, waardoor de waarde van de roebel stevig is gedaald. Het IMF verwacht dat de kapitaalvlucht dit jaar aanzwelt tot 100 miljard dollar (72 miljard euro). In 2013 zag Rusland al 63 miljard dollar van internationale investeerders wegvloeien.

Sancties

De impact van de sancties die de VS en de EU aan Rusland hebben opgelegd, die vooral hooggeplaatste Russische politici en ondernemers treffen, is volgens het IMF moeilijk in te schatten.

De dreiging van verdere sancties zou wel eens schadelijker kunnen zijn dan de strafmaatregelen zelf, omdat de onzekerheid erover investeerders wegjaagt.

Verdere krimp

De Russische economie kromp in de eerste 3 maanden van dit jaar en gaat dit kwartaal verder achteruit, zo viel op te maken uit de opmerkingen van het hoofd van de IMF-missie in Moskou.

''Als een recessie betekent dat de economie twee kwartalen achter elkaar krimpt, dan zit Rusland in een recessie'', stelde Antonio Spilimbergo. De econoom voegde eraan toe dat de Russische centrale bank de rente verder zal moeten verhogen om de snel stijgende inflatie in de hand te houden.