Groot-Brittannië heeft een slag verloren in zijn felle verzet tegen een Europese heffing op financiële transacties.

De rechters van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg gaven de regering in Londen woensdag ongelijk.

De Britten hadden geklaagd over het besluit van elf EU-lidstaten om alvast te beginnen met de voorbereidingen voor de nieuwe belasting.

De heffing zou in strijd zijn met Europese regels. Het hof zag echter geen grond om de landen te verbieden alvast aan de heffing te gaan werken.

Voelbaar

Volgens de Britse regering zullen de gevolgen van de belasting ook voelbaar zijn in Groot-Brittannië en andere EU-lidstaten die niet meedoen. Daardoor zouden de rechten en bevoegdheden van de niet-deelnemende landen worden geschonden.

De Britten vrezen een negatieve uitwerking op de status van Londen als financieel centrum. Zij eisten dan ook nietigverklaring van het besluit. 

De zogeheten taks op financiële transacties (FTT), of Tobintaks, wordt geheven op de professionele handel in onder meer aandelen en obligaties. De FTT zou jaarlijks enkele tientallen miljarden euro's moeten opbrengen.

In eerste instantie doen België, Duitsland, Estland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Portugal, Slovenië en Slowakije mee. Nederland kijkt de kat uit de boom. De regering in Den Haag wil eerst een uitzondering voor de pensioenfondsen.